Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr 238

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr 238
 
header van nieuwsbrief
 

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 238

 

Aanzicht Wereldwinkel HavelteHavelte vindt drie nieuwe bestuurleden
HAVELTE – Wereldwinkel Havelte heeft een nieuw bestuur gevonden en dat betekent dat de winkel blijft bestaan! Dat was twee maanden geleden nog maar de vraag toen drie bestuurleden hun functie neer moesten leggen wegens gezondheidsproblemen. Wereldwinkel Havelte luidde toen de noodklok met de woorden: ‘of we vinden een nieuw bestuur, of het stopt’. Maar met de nieuwkomers Renkse Flisijn en het echtpaar Jack en Hilke Kramer is het bestuur weer voltallig en lijkt de toekomst van de winkel gewaarborgd. In de Steenwijkercourant is te lezen dat de nieuwe bestuursleden vol energie beginnen aan hun nieuwe taak. Flisijn zegt dat ze de uitdaging die het vorige bestuur achterlaat graag aangaat. ”Ik heb vorig jaar mijn bedrijf verkocht en ben aan het kijken wat ik nog kan gaan doen”, vertelt Flisijn over haar motivatie. “Het lijkt me ontzettend leuk om de schouders er onder te zetten. Ook de vrijwilligers die hier werken zitten nog vol ideeën. Daar worden we heel blij van.” Het nieuwe bestuur heeft allerlei plannen waaronder meer samenwerken met partijen die nu al betrokken zijn bij de wereldwinkel. Ook wordt overwogen of de winkel een toeristisch informatiepunt gaat worden.

Foto: Wereldwinkel Havelte


Wereldwinkel kijkt in de spiegel
NIEUWERKERK AAN DEN IJSSEL – Wereldwinkel Nieuwerkerk aan den IJssel is in ontwikkeling. In een artikel van Hart van Zuidplas is te lezen dat de winkel kampt met uitdagingen zoals een teruglopende omzet en het vooruitzicht dat de gemeentelijke bijdrage op zijn eind loopt. De teruglopende omzet is te wijten aan het feit dat de loop in de straat minder is geworden na het vertrek van een supermarkt en drogist. Het bestuur en de vrijwilligers gaan echter niet bij de pakken neerzitten en nemen de uitdagingen met beide handen en kijken waar de wereldwinkel zich kan verbeteren. “Het liefst gaan we naar een pand dat in de loop van winkelend publiek ligt”, vertelt voorzitter Jacques Bovens. ,,Vooralsnog heeft zo’n plek zich echter niet aangediend.” Het bestuur richt zich niet alleen op de huisvesting. “We gaan bijvoorbeeld aan de slag met de Wereldwinkel op Locatie, kortweg WOL. We willen meer naar buiten treden. Op braderieën, met workshops. Daarnaast wordt gedacht aan het uitnodigen van groepjes mensen om meer te vertellen over het idee van de wereldwinkel.

De bestuursleden en vrijwilligers kijken ook graag kritisch naar de manier waarop ze de winkel runnen. “Het kan best zijn dat we een te ouderwets assortiment hebben”, aldus vrijwilliger Yolanda Pronk. “Recent hebben we een groep mensen uitgenodigd om naar onze winkel en producten te kijken. Dertigers, veertigers. Die bestempelden ons assortiment echter als zeer divers en aantrekkelijk.” De panelleden gaven wel aan dat de presentatie en uitstraling van de winkel moderner mogen. “Daar hebben we naar geluisterd”, zegt Bovens. “Inmiddels hebben we de winkel een nieuw en fris uiterlijk gegeven.”

Openen rolluik door wethouder Anne KuikVerhuizing succesvol afgerond
WOUDENBERG-MAARN – Met het openen van een elektrische rolluik, opende wethouder Anne Kuik donderdag 30 mei de nieuwe Wereldwinkel Woudenberg-Maarn. Eind 2023 was duidelijk geworden dat de oude locatie aan de Dorpsstraat 5 eind 2024 een andere bestemming gaat krijgen. Gelukkig diende zich begin 2024 de mogelijkheid aan om het pand van schoenmaker Dave te huren aan de Koningin Emmastraat. Na een paar intensieve weken van verbouwen konden op 30 mei de deuren op de nieuwe locatie opengaan. Voorafgaand aan de opening dankte en prees voorzitter Job van der Mijl medewerkers en ‘externen’ voor hun hulp bij de verhuizing. De wereldwinkel mocht ook veel steun ontvangen van lokale bedrijven. Na de openingshandeling stroomden de aanwezigen de winkel binnen waar met enthousiasme werd rondgekeken en menigeen zijn waardering uitte voor hetgeen gerealiseerd is. De wethouder viel de eer toe om de eerste klant op de nieuwe locatie te zijn.

Foto: Wereldwinkel Woudenberg-Maarn. De officiële opening met de wethouder (rode jurk) bij het rolluik


Armoede uitgelegd aan mensen met geld
NEDERLAND –Als je in Nederland volgens de cijfers officieel in armoede leeft, ben je alsnog rijker dan 90 procent van de wereldbevolking. En dan roepen we al snel dat echte armoede in Nederland niet bestaat. Maar vergelijkingen tussen inkomens in verschillende landen helpen niets en niemand vooruit. Iemand die hier in armoede leeft, ondergaat de gevolgen ervan ook hier. Je kunt het niet ‘in perspectief’ plaatsen. Dit zijn woorden van Tim ’S Jongers die het boek schreef: ‘Armoede uitgelegd aan mensen met geld’.
Vaak loopt armoedebestrijding spaak vanwege wat Jongers de ‘begripskloof’ noemt: mensen mét geld (onder wie veel bestuurders, politici en beleidsmedewerkers) snappen vaak de oppervlakte van armoede (ze weten bijvoorbeeld hoeveel mensen in armoede leven en kunnen heel snel de signalen die erop duiden herkennen), maar hebben weinig zicht op de diepte ervan. Op hoe armoede doorwerkt in alle aspecten van het leven – en hoe het daarmee grote invloed heeft op de kansen die je krijgt. En op of je in staat bent die te grijpen. Meer lezen kan via volgende link: klik hier

--------------- // ---------------

Deze nieuwsbrief is een uitgave van Wereldwinkels Nederland

Copy voor deze nieuwsbrief aanleveren via:


20 juni 2024

Wereldwinkels Nederland
KvK 56006144
www.wereldwinkelsnederland.nl ,
 

Geen interesse meer in onze nieuwsbrief? Klik hier om uit te schrijven

Email built with AcyMailing