Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr 213

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr 213
 
header van nieuwsbrief
 

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 213

 

logo met afbeelding max havelaarTournee Max Havelaar musical afgerond 
NEDERLAND - Na 4 jaar en 60 succesrijke voorstellingen is de tournee van de Max Havelaar musical afgerond. Promotor van de voorstelling Harry Koster vertelt namens cast en crew: “Wij hebben met veel plezier gespeeld in grote en kleine theaters, scholen en kerken in Nederland en Duitsland voor een publiek dat varieerde van 30 tot 500 mensen. De musical heeft indruk gemaakt: het verhaal van de Max Havelaar van Multatuli uit 1860 over onderdrukking, slavernij en kinderarbeid in voormalig Nederlands Indië spreekt nog steeds velen aan. Bovendien is het helaas nog steeds een actueel verhaal wat in de musical op aangrijpende wijze duidelijk werd gemaakt. We zijn de organisaties van wereldwinkels, Fairtrade gemeenten, kerken, scholen en universiteit dankbaar voor de uitnodigingen om te komen spelen. Bovendien kijken we terug op heel gezellige dagen!”

Afbeelding: Harry Koster


zittende dame die mand aan het vlechten isMooie opbrengst Madagaskar-actie
WASSENAAR – Wereldwinkel Wassenaar heeft in de Fairtrade-week en in het kader van Moederdag een inzamelingsactie gehouden die een mooie opbrengst heeft opgeleverd. De optelsom van 10% van de weekomzet en een aantal donaties resulteerde in een bedrag van 750 euro. “Dit bedrag is bestemd als bijdrage aan de bouw van een werkplaats voor producenten van onze boodschappenmanden”, aldus Margriet Pauw van de wereldwinkel. “Zij leven in Madagaskar, één van de armste Afrikaanse landen.” José Verweij van de Stichting Vhufuli Art reist regelmatig af naar zuidelijk Afrika: Zij vertelt: “Tijdens mijn reizen voor Gone Arty heb ik direct contact met producenten en overleg met hen wat consumenten in Europa aanspreekt. Zo hebben wij bijvoorbeeld de kwaliteit en uitstraling van de boodschappenmanden kunnen verbeteren, zodat ze gretig aftrek vinden in de wereldwinkels. Maar ook met de kunstenaars in Zimbabwe hebben we regelmatig contact. Zij maken bijvoorbeeld de scrapmetal vogels en stenen beelden. Het is heel fijn om te zien dat de leefomstandigheden van de producenten kunnen verbeteren door de verkoop van hun artikelen. En vanuit de Stichting steunen we lokale projecten die hen nog verder helpen.” Wereldwinkel Wassenaar is er trots op hieraan een steentje te kunnen bijdragen en bedankt de klanten en donateurs voor hun aankopen en giften.

Afbeelding: Wereldwinkel Wassenaar


Winkel verduurzamen
HOUTEN – Wereldwinkel Houten gaat een paar dagen dicht, maar met een goede reden. Op social media is te lezen: “Wij gaan de winkel verduurzamen! Daarom zijn wij dicht op zondag 25, maandag 26 en dinsdag 27 juni.”

Beste sojasaus!flesje sojasaus van FairTrade original
BELGIE – De bij onze zuiderburen bekende sterrenchef Thijs Vervloet heeft in een test voor de Belgische krant Het Nieuwsblad de sojasaus van Fairtrade Original verkozen tot de beste sojasaus! Vervloet proefde voor de test 13 soorten sojasaus, waarover hij zei. “Het merendeel is véél te zout, met hier en daar een frisse toets en wat meer diepgang.” Over de sojasaus van Fairtrade Original was Vervloet zeer te spreken en oordeelde hij: “Expressief van smaak, fris ook. Deze is best atypisch. Hij heeft iets pittig. Een goeie keuze voor in een vinaigrette of als marinade bij rauwe vis. Heel tof product.” De winnende saus is de biologische sojasaus van Fairtrade Original uit Chiang-Mai, Noord-Thailand.

Afbeelding: Fairtrade Original


Een ton voor iedereen
NEDERLAND – Ook in Nederland hebben jonge mensen ongelijke kansen, afhankelijk van in welk gezin ze geboren zijn. Sander Schimmelpenninck breekt in de Correspondent een lans voor het aanpakken van deze ongelijkheid en pleit voor een gedurfde investering van de overheid: geef elke jongere een ton! ‘Door ongebreideld kapitalisme bezit een kleine groep mensen het leeuwendeel van al het vermogen in Nederland. Gratis geld, wat ook hun kinderen een flinke voorsprong geeft. Het belangrijkste doel van een startkapitaal voor iedereen is het verbeteren van de onderhandelingspositie van Nederlandse burgers. Wanneer je helemaal niets bezit, of zelfs schulden hebt, zul je sneller een salaris moeten accepteren dat eigenlijk niet eerlijk is.’ Meer lezen: klik hier

COLUMN OVER ONZE WERELD VAN HOOP, STRIJD EN GLORIE

Ontwikkeling van binnenuit
column (156) van Hans Beerends

-Recensie van een boek over hulp-

Ontwikkelingshulp had vanaf haar ontstaan een Januskop. In de jaren 50 werd reeds door kerkelijke en sociaaldemocratische organisaties gepleit voor het geven van hulp aan arme landen, maar pas nadat in 1962 de beide werkgeversorganisaties de regering vroegen een fonds in te stellen ter financiering van exporten naar landen met weinig koopkracht, werd een begin gemaakt met de ‘hulp’. “Want”, zo schreven de werkgevers, “er bestaat een noodzaak voor de industrielanden om in dichtbevolkte ontwikkelingsgebieden grotere markten te vinden voor de afzet van hun producten”.

Vanaf dat moment bestond de hulp uit een humanitair en een commercieel deel. Afhankelijk van de politieke kleur van de minister werd de nadruk gelegd op het humanitaire dan wel het commerciële deel. Jan Pronk (PvdA) minister in 1973 en later in 1989 legde nadruk op het humanitaire. Eegje Schoo (VVD) minister in 1982 legde de nadruk op het commerciële deel. De naamsverandering sinds het aantreden van het kabinet Rutte in 2012 in ‘Ministerie voor buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking’ is duidelijk resultaat van de invloed van de VVD. Naast de Nederlandse hulp is er nog de hulp van de EU, van de Wereldbank en de leningen van het IMF, elk met hun eigen voorkeuren en doelstellingen.

Door dit conglomeraat van hulpstromen raakt hulp nog al eens verstrikt in overlappingen en tegen-gestelde belangen. Het gevaar ontstaat dat hulp ineffectief wordt en dat het vertrouwen in het positieve effect van hulp zowel in ‘arme’ landen als ‘rijke’ landen afneemt. Voor Erik van der Sleen (1943), decennia lang ontwikkelingswerker en schrijver van het boek ‘Ontwikkeling van binnenuit’ is dit echter geen reden hulp af te schaffen. Integendeel. Handig manoeuvrerend tussen alle belangen in wist hij en vele werkers met hem zinvolle armoe -bestrijdende projecten van de grond te krijgen.

Kritiek op het overheidsbeleid is zinnig, maar volgens hem zijn er twee soorten kritieken. Er is kritiek gericht op het verbeteren van de hulp en er bestaat kritiek gericht op het opheffen daarvan. De kritiek van Van der Sleen richt zich vooral op het feit dat de wijze waarop de hulp besteed moet worden veelal, dankzij de kritiek in afnemende mate, bepaald wordt door Westerse hulpgevers. Van der Sleen kiest zelf niet voor het begrip ‘van onderen op’, want ook dan kan het fout gaan.
Hij kiest voor het begrip ‘van binnen uit’. En daarmee bedoelt hij dat je aan moet sluiten bij een gloedvolle innerlijke behoefte tot samenwerking en emancipatie van de lokale bevolking. Ontwikkeling = emancipatie schrijft hij ergens.

Als ontwikkelingswerker op diverse gebieden heeft hij daar meer dan zijn halve leven aan gewerkt. Thans in zijn pensioenjaren heeft hij de valkuilen van het ontwikkelingsbeleid, de successen, de tegen-vallers en alle andere ervaringen plus zijn gerijpte visie op het beleid opgeschreven in het vuistdikke boek ‘Ontwikkeling van Binnenuit’. Een aanrader voor iedereen die nou echt het naadje van de kous wil weten en/of zich wil inzetten voor de emancipatie van de 2,5 miljard armen die nog steeds leven in onze rijke wereld.

Hans Beerends

 

--------------- // ---------------

Deze nieuwsbrief is een uitgave van Wereldwinkels Nederland

Copy voor deze nieuwsbrief aanleveren via:


27 juni 2023

Wereldwinkels Nederland
KvK 56006144
www.wereldwinkelsnederland.nl ,
 

Geen interesse meer in onze nieuwsbrief? Klik hier om uit te schrijven

Email built with AcyMailing